Popular

Sunday, 5 January 2020

PENDAFTARAN SEKOLAH SECARA ONLINE MURID TAHUN 1



[AMBIL TAHU] - DAFTAR ANAK DARJAH 1


Sesiapa yang mempunyai anak yang lahir pada 2014 (berumur 6 tahun pada 2020), yang lahir pada 2015 (berumur 5 tahun pada 2020) atau yang lahir pada 1.1.2016 (berumur 4 tahun pada 1.1.2020) wajib ambil tahu!


Guideline nya begini :-


πŸ“Œ1) Permohonan atas talian ini terbuka kepada seluruh negeri di Malaysia (Semenanjung Malaysia termasuk Sabah, Sarawak dan W.P Labuan)


πŸ“Œ2) Alert dengan website di mana pendaftaran secara online akan dibuka bermula 1 Mac 2020 https://public.moe.gov.my/

πŸ“Œ3) Perlu print borang yang telah siap diisi nanti bersama dokumen yang diperlukan ke sekolah yang dipohon. Jadi boleh mula siapkan dokumen dari hari ini.

πŸ“Œ4) Dokumen yang diperlukan
- sijil lahir anak (salinan + asal)
- kad pengenalan ibu bapa (salinan + asal)
- surat nikah / cerai (salinan + asal)
- bil yang mempunyai alamat tempat tinggal
- sampul surat standard dan setem
- laporan doktor dan kad OKU jika berkaitan
- semua dokumen salinan perlulah disahkan sebelum dihantar ke sekolah

πŸ“Œ5) Alert dengan tarikh semakan status permohonan. Jika berjaya, boleh proceed no 3 dan 4. Jika tidak, perlu buat rayuan segera.

Jangan lupa kongsikan dengan kawan-kawan yang anaknya bakal bersekolah rendah di tahun hadapan πŸ˜€


COMMENT, LIKEπŸ‘ AND SHARE πŸ’– 




Love,

Zazasters a.k.a MamaMonsterπŸ‘»



13 comments:

  1. Wah.. bagus utk guide mak2 yg baru nak daftar anak sekolah

    ReplyDelete
  2. Good info, bagi mereka yang belum mendaftar, boleh laa mendaftar dengan segera....

    ReplyDelete
  3. Bagus sharing ni boleh jadi rujukan buat first time parents yang baru nak hantar anak masuk sekolah tu kan..for now anak yg first dah darjah 2, adiknya 4 tahun tapi adiknya tu takpe dulu takyah isi ni dulu pon okay since next year nak start masukkan ke tadika swasta je sama mcm kakaknya dulu. Tapi those yg opt for preschool anak di sekolah rendah or mmg anak nak naik darjah satu tu bolehla try yee 😁

    ReplyDelete
  4. Terima kasih atas perkongsian. Saya mohon share ya. Ramai kawan suka bila dapat link macam ni. Step by step ditunjukkan. Bagus menjadi panduan buat orang lain.

    ReplyDelete
  5. Sekarang buat secara online jer semua udah dan cepat hehehe kita tak ada anak lagi tak tahu tapi ilmu boleh belajar nanti hehehe Selamat masuk tahun satu semua anak-anak...

    ReplyDelete
  6. Perkongsian yang bermanfaat. Bagus untuk ibu bapa terutama yang masih takde pengalaman untuk daftar anak ke sekolah :D

    ReplyDelete
  7. Fuhhh masa memula kementerian mula buat pendaftaran secara online beberapa tahun dulu. Risau akak. Walaupun belum ada anak lg. Kahkahkah. Tahun lepas permulaan daftar prasekolah dan tahun 1 utk anak sulong. Tahun ni utk anak bongsu pula. Akak 1 March dah duk ready depan laptop. Hahaa.

    ReplyDelete
  8. Sekarang ni I personally think bagus sangat nak register anak through online. Tak perlu dah mak ayah kena datang sekolah beratur semua

    ReplyDelete
  9. Teacher dah share this information on our msg group too. New students parents do take note on enrolment ya

    ReplyDelete
  10. terima kasih atas info. info yg berguna untuk mereka yang ada anak untuk masuk darjah satu. :)

    ReplyDelete
  11. Senang le zaman skrg. Masa sis dulu terpaksa kesana sini nk daftar. Now x dak pulak anak kecik nk daftar..hummm

    ReplyDelete
  12. Thanks for sharing ! this would help us a lot!

    ReplyDelete
  13. Banyak kena cakna bila bab pendidikan anak2 nie. Tapi skrg nampak lebih mudah sbb semuanya buat atas talian je. Cuma kena alert lah dgn dateline

    ReplyDelete

Be Nice, Be Respectful and Be Responsible. No Negative Vibes. Any Rude or Vile comments will be reported accordingly. Thank You :)

Spread Love . Stop Hatred. Live Life To The Fullest.

Popular Posts