Popular

Wednesday, 18 March 2020

LATOK - The Sea Grapes - Tasting it for the 1st time - ZAZA'S REVIEW



Lately I've been seeing posts & videos of this Sabahan delicacies called ' LATOK', also known as ' Anggur Laut '

It's a traditional food for the 'suku kaum bajau laut'

So today, I finally got myself some 'latok' for dinner. They gave me lime, chili sauce and some kinda lime sauce I think , to pour and mix them together.


I ate them with rice and it tasted good.πŸ‘❤️ I love the texture.. Pops like a fish egg.. And maybe because I love to eat seaweed, latok' s taste is so satisfying. 


So yeap,I announce that  I LOVE LATOKπŸ˜‚πŸ˜‹πŸ’‹  


LATOK'S Scientific name: Caulerpa lentillifera 

Caulerpa lentillifera is a species of bryopsidale green algae from coastal regions in the Indo-Pacific. This seaweed is one of the favored species of edible Caulerpa due to its soft and succulent texture.

A sea grape serving weighs 140 grams and provides 6 calories with a certain amount of dietary fiber. It is a rich source of sodium, potassium, vitamin K, vitamin E, calcium, and magnesium

Enjoy the Health Benefits of Delicious Sea Grapes
➽Strengthen Bones and Joints. ...
➽Helps Strengthen Eyesight and the Heart. ...
➽Helps Prevent Hypertension and Diabetes. ...
➽Helps Prevent Constipation. ...
➽Helps Prevent Goiter. ...
➽Helps Generate Beautiful Skin and Silky Hair. ...
➽Helps Prevent Obesity.


Those who haven't had the chance to try them, go and give it a try. Its worth it, I promise
But If u don't like seaweed, then I think you will not prefer it because of its taste and texture but who knows right? You never love something until you try it. ☺️πŸ˜‹



THANKS, 

LOVE & REGARDS,


Zazasters a.k.a MamaMonsterπŸ‘»

15 comments:

  1. Sis pun pertama kali makan, semalam ada update kat blog...sekali makan kena gaul gan sambalnya, kalau tak, errr rasa air laut..

    ReplyDelete
  2. kita suka seaweed tapi yang dah kering krup krap krup krap tu...dengan seaweed kat sushi roll tu je...kalo seaweed yang fresh tak berapa suka..tengah trending sekarang latok ni kan...

    ReplyDelete
  3. Dah viral kan latok ni. Tak pernah cuba lagi. Rasa macam seaweed ye

    ReplyDelete
  4. sekarang ni bukak insta je ramai org dok review latok ni.. Mula-mula tahu sebab video viral yang budak2 buat food review pastu tertumpah tu.. Sebelum tu tak pernah tahu pun kewujudan latok ni.. Sampai skrg tak pernah tngok depan-depan pun lagi

    ReplyDelete
  5. latok ni, masin tak agaknya? hari tu baru je tengok dekat majalah 3

    ReplyDelete
  6. tak pernah makan lagi latok ni. Teringin nk cuba :D

    ReplyDelete
  7. Sedap ya latok..dia makan dengan sos mesti sedap kan ..

    ReplyDelete
  8. Pernah makan ni masa ke KK dulu tapi kak min tak suka sangat rasanya sebab ada cam hanyir sikit tp rangup cam letop2 tu best la haha

    ReplyDelete
  9. pernah makan masa di phuket. benda rare, hanya ada kat Thailand tak silap saya. dan mahal jugalah

    ReplyDelete
  10. Dari dulu kita teringin nak makan latok nie. Tp masa gi sabah dulu boleh lupa nak order latok. Nanti kalau jumpa mmg nak beli terus. Ramai kta sedap n crunchy2

    ReplyDelete
  11. so far tak pernah try lagi latok ni tapi rasa dia sama tak dengan kerabu sare?? sebab ada member kelantan pernah bawa ke office. katanya guna rumpai laut juga.

    ReplyDelete
  12. Huda pun baru jer try makan latok time ke sabah baru2 ni. Kat sana makan latok dengan sambal belacan. Huda pun suka sgt rasa latok ni..ratah camtu jer

    ReplyDelete
  13. Dah pernah makan..mmg kena makan gan sambal dia, kalau tak mmg tak boleh nk telan, cam rasa hanyir pun ada

    ReplyDelete
  14. ayah kawan pernah ada asma tapi lepas makan latok terus sembuh. Bagus makanan laut ni, banyak khasiat dia. Suka jugak makan sebab dia crunchy pastu bila pecah dia melt dalam mulut. Cicah dengan air asam memang sedap!

    ReplyDelete
  15. Dah pernah mkn kerabu Latok, first time mkn mmg sedap

    ReplyDelete

Be Nice, Be Respectful and Be Responsible. No Negative Vibes. Any Rude or Vile comments will be reported accordingly. Thank You :)

Spread Love . Stop Hatred. Live Life To The Fullest.

Popular Posts