Popular

Sunday, 5 July 2020

[AYAM BRAND] VIRAL !! INISIATIF PANTRI KOMUNITI #AYAMBERSAMAMU DI KUALA LUMPUR TULAR DISOKONG RAKYAT MALAYSIA !!


www.zazaazman8.com

Assalamualaikum semua 💓

Hello pembaca setia ku sayang !~ Terima kasih sebab sudi menyinggah laman blog Zaza sekali lagi.  Apa khabar semuanya? Harap2 semua sihat belaka ye ! Dah mula bekerja dan bersekolah nampaknya kita kan? Alhamdulillah Negara kita dapat tangani virus COVID19 dengan cukup hebat sekali. Terima kasih kepada semua Frontliners dan juga Kerajaan kerana berjaya membantu dan melindungi kita semua dari terjadinya keadaan lebih buruk dari negara lain. 

Walapun begitu, anda semua masih perlu pasti kan untuk menjaga kebersihan diri dan mengikuti SOP yang disediakan oleh Kerajaan demi mengelakkan dari terjadi apa2 jangkitan terhadap diri sendiri, keluarga dan juga orang lain okay ?! 😆

Walaupun sambutan Hari Raya tahun ini agak terjejas oleh wabak Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), kemurahan hati rakyat Malaysia telah meringankan beban golongan yang kurang bernasib baik menerusi inisiatif pantri #AyamBersamaMu di 13 buah komuniti.

Anda semua ingat tak entry post Zaza yang lalu untuk Ayam Brand kempen #Ayambersamamu tempoh hari? Alhamdulillah kempen Inisiatif Pantri Komuniti dapat sambutan hangat !~ 👏👏👏💪💓


www.zazaazman.com


 

Di Kuala Lumpur, Pusat Jagaan Kasih Murnberganding bahu bersama Ayam Brand mengurus pantri komuniti setempat yang mengguna pakai konsep ‘Ambil apa yang perlu, tinggal apa yang boleh’. Pantri kalis cuaca tersebut dibekalkan dengan barangan keperluan harian seperti bekalan produk Ayam Brand. Ia dipasang di luar kawasan halaman untuk membolehkan penjarakan sosial, dan terbuka kepada umum 24 jam.

 

Para petugas dan penduduk setempat berkongsi maklumat mengenai stok atau apa yang diperlukan dalam kumpulan komuniti menerusi media sosial dan aplikasi mesej. Usaha mereka telah menularkan inisiatif ini.

 

www.zazaazman.com

Para sukarelawan membalas jasa baik mereka dengan menyediakan hidangan masakan ala rumah terbuka menggunakan produk Ayam Brand™. Antaranya adalah seperti hidangan tradisional Roti Jala dengan kari sardin dan salad buah makaroni!

 

Nur Maisarah Ahmad Jailani, Hamnee Binti Mod Zain, dan Asma Amirah Binti Nazarudin  turut menawarkan diri untuk memasak buat kanak-kanak sebagai sumbangan beliau kepada pantri komuniti tersebut.

 

“Terdapat banyak mesej dalam aplikasi WhatsApp secara berkumpulan oleh penduduk setempat berkenaan pantri makanan tersebut dan barangan yang diperlukan. Pusat Jagaan Kasih Murni telah banyak membantu penduduk di sini. Menyediakan hidangan ala rumah terbuka buat mereka adalah sumbangan ikhlas kami bertiga. Kami ingin berikan yang terbaik buat mereka. Penggunaan santan, jagung manis, dan kacang panggang menjadikan penyediaan makanan lebih mudah. Kanak-kanak gemar Cheese Bolognese, Ayam Carbonara, Pulut Kuning dengan Rendang Ayam, dan Kuih Seri Muka yang kami siapkan,” jelas Nur Maisarah.

“Kami berbangga dapat menyumbang terhadap inisiatif ini kerana ia menunjukkan semangat #KitaJagaKita yang telah membantu Malaysia mengharungi wabak Covid-19,” tambah beliau.

www.zazaazman.com

Desas-desus mengenai pantri komuniti AyamBersamaMu ini telah memperkenalkan Pusat Jagaan Kasih Murni kepada lebih ramai penduduk di sekitar daerah. Ini membawa kepada lebih banyak sumbangan buat pantri makanan, serta kanak-kanak di rumah kebajikan tersebut.

 

“Komuniti kami berpakat untuk menerapkan semangat #KitaJagaKita dan menjadikan Hari Raya kali ini sesuatu yang akan dikenang. Orang ramai memaklumkan kepada golongan kurang bernasib baik tentang bantuan barangan keperluan yang ditawarkan di sini. Ramai juga yang menyumbang barang. Sukarelawan seperti Nur Maisarah, Hamnee dan Asma Amirah menyediakan hidangan lazat buat kanak-kanak. Apabila kita memberi dengan ikhlas, amal yang baik akan dibalas baik. Pantri #AyamBersamaMu telah menyatukan komuniti kami dan membina ikatan yang berkekalan. Kami sedia berkongsi dengan organisasi lain bagaimana untuk memulakan dan menguruskan pantri komuniti,” jelas pentadbir Pusat Jagaan Kasih Murni, Pn Rohana.

 

www.zazaazman.com

Sehingga kini lebih 5,000 produk Ayam Brand telah diambil dari pantri makanan di seluruh negara dan ribuan barangan lain telah disumbangkan oleh individu, syarikat dan NGO bagi membantu mereka yang dalam kesusahan.

 

“Orang ramai memberi reaksi berlainan terhadap pantri ini. Ada yang hanya mengambil barang pada lewat malam kerana berasa segan atau malu. Ada yang bertanya dahulu sebelum mengambil, dan ada pula yang ingin berborak dan berkongsi kesukaran yang mereka hadapi. Ada juga penderma rahsia yang meninggalkan barangan di dalam pantri, sementara yang lain berkongsi tujuan mereka memberi. Kita ada kanak-kanak yang memberi gula-gula untuk kanak-kanak lain. Para peniaga menghantar telur, beras dan minyak masak. Ibu bapa menghantar lampin, susu bayi dan mainan, malah baju raya yang baru. Kami hargai semuanya,” tambah beliau.

 

www.zazaazman.com

Projek pantri komuniti AyamBersamaMu kini mampu berdiri dengan sendiri setelah banyak permintaan untuk memulakan program yang sama diterima di lokasi lain, menurut Nathan Deverre, Pengurus Pemasaran Ayam Brand Malaysia.

 

“Respons terhadap pantri komuniti ini amat menggalakkan. Petugas Ayam Brand amat berbangga dengan inisiatif ini dan telah menguar-uarkannya agar lebih ramai dapat menerima bantuan dan lebih ramai menyumbang. Konsep ‘Ambil apa yang perlu, tinggal apa yang boleh’ ternyata diterima dalam kalangan masyarakat tempatan. Jenama Mission telah menyertai kami dalam inisiatif ini. Kami berharap jenama lain akan turut serta momentum baik ini dapat dikekalkan,” ujar Daverre.

 



Menerusi program Tanggungjawab Sosial Korporatnya yang telah berjalan sekian lama, Ayam Brand™ telah menyumbang lebih 2 juta makanan berkhasiat kepada pertubuhan amal, menyediakan makanan berkhasiat untuk lebih 22,500 orang dari 538 buah organisasi dan NGO amal sejak 13 tahun lalu.

Jadi sebahagian daripada gerakan untuk menerima dan menderma barang-barang keperluan pada musim Raya ini. Berikut adalah senarai lengkap lokasi-lokasi Pantri Komuniti Ayam Brand:


www.zazaazman8.com

📌 KUALA LUMPUR: Anjung Singgah Lot 28-32 Jalan Hang Lekiu, 50100 Kuala Lumpur 

📌 PAHANG: Rumah Anak Yatim Dan Fakir Miskin Baitul Husna, Lot 132 Kampung Pelindung, 26100 Beserah, Kuantan 

📌 TERENGGANU: Rumah Kebajikan Anak-anak Yatim Al-Hijrah Lot 4972, Taman Alam Perdana Binjai, 24000 Kemaman 

📌 KELANTAN: Pusat Jagaan Pertubuhan Anak Yatim dan Asnaf Kelantan Lot 723 Seksyen 49, Mukim Langgar, 15000 Kota Bharu

📌 PERAK: Pertubuhan Baitul Aini Ipoh PT 232242, Jalan Kuala Pari Hilir, Kg. Kuala Pari Hilir, 30100 Ipoh

📌 PENANG: The Children's Protection Society No. 118-A, Jalan Scotland, 10450 Penang

📌 KEDAH: Pusat Jagaan Insan Kesayanganku No.852 Taman Mahsuri Jitra, 06000 Jasmina

📌 PERLIS: Pertubuhan Kebajikan dan Amal Rumah Teduh Perlis No. 45, Lorong Haroom Bunga, Jalan Sekolah Derma, 01000 Kangar

📌 NEGERI SEMBILAN: Pertubuhan Kebajikan Anak-anak Istimewa Harapan Negeri Sembilan No. 43, Jalan TTJS 3/4, Taman Tuanku Jaafar, 71450 Sungai Siput, Seremban 

📌 JOHOR: Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Shafar, No 15, Jalan Limau, Kampung Pasir, Tampoi, 81200 Johor Bahru

📌 SELANGOR: Pusat Jagaan Rumah Kasih Nurul Hasanah No 1, Jalan Pimping Kanan, Ukay Height, 68000 Selangor




📌 SARAWAK: Pertubuhan Kebajikan dan Pendidikan Nur Murni, No 22, Lot 1365, Lorong Field Force 8e, Taman Green Field, 93250 Kuching

📌 SABAH: Rumah Anak Kesayangan, No. 22, Lot 151, Jalan Mat Salleh, Taman Sempelang Sembulan, 88100 Kota Kinabalu

 

Untuk maklumat lebih lanjut mengenail inisiatif pantri komuniti #AyamWithYou, layari: https://www.ayambrand.com.my


Marilah bersama-sama kita menolong satu sama lain!
AMBIL APA YANG ANDA PERLUKAN, TINGGALKAN APA YANG ANDA BOLEH!

www.zazaazman8.com

www.zazaazman8.com

Dan disini juga Zaza ingin mengucapkan terima kasih kepada Ayam Brand kerana telah memberi kepercayaan kepada Zaza untuk mempromosikan kempen inisiatif pantri Ayam Brand kepada orang ramai . Ayam Brand juga telah memberi 'token' berbentuk makanan untuk keperluan harian Zaza. Terima Kasih sekali lagi !! 😉

Okay semua !! Itu saja perkongsian dari Zaza untuk korang semua dari Ayam Brand !! Harap nya korang semua dapat menyertai inisiatif pantri makanan ni di kawasan berdekatan dengan korang okay ! 

Amalkan Kebersihan , Duduk di Rumah bila Tiada Urusan Penting dan Jangan lupa untuk Support AYAM BRAND !!! 💓

DONT FORGET TO LIKE, SHARE, COMMENT AND SUBSCRIBE / FOLLOW 👍
 Be nice, Be respectful and Be responsible.
THANKS   💕🥰

Love and rise up , 
Zazasters a.k.a MamaMonsta👻

17 comments:

  1. Ini sememangnya inisiatif yang baik yang diamalkan oleh ayam brand. Well done.

    ReplyDelete
  2. bagusnya inisiatif dari ayam brand. Sambil kita membeli sambil membantu mereka yang sangat memerlukan. Saya pun guna santan jenama ayam brand ni

    ReplyDelete
  3. terima kasih ayam brand kerana membantu orang yang memerlukan. sokong dengan membeli produk ini

    ReplyDelete
  4. Inisiatif yang bagus dari Ayam Brand. Semoga bermanfaat untuk mereka semua. InsyaAllah.

    ReplyDelete
  5. Hebat kan pantri komuniti AyamBersamaMu...nampak ringkas tapi bermakna...baru perasaan, boleh sumbangkan alat tulis juga... hehe.

    ReplyDelete
  6. Suka dengan initiative yg dilaksanakan oleh ayam brand. Moga dapat membantu mek yg memerlukan

    ReplyDelete
  7. Bagus betul inisiatif Ayam Brand ni, dah la produk nya sedap. Gembira je rasa penerima bantuan tu kan?

    ReplyDelete
  8. Alhamdulilah, bagus kempen yang di buat oleh Ayam Brand ni, dia juga mengajak kita turut sama memberi sumbangan kann..

    ReplyDelete
  9. Satu initiatif yang baik dan harus diteruskan oleh Ayam Brand sepanjang masa.

    ReplyDelete
  10. Tahniah ayam brand buat inisiatif macam ni. Semoga dapat membantu mereka yang memerlukan

    ReplyDelete
  11. bagus kan inisiatif daripada team ayambrandmalaysia ni. mereka setiap tahun Ada program csr.

    ReplyDelete
  12. Terbaik ayam brand. Turun padang bantu mereka yg memerlukan. Diharap lepasni boleh kembangkan lagi pantri ke banyak kawasan

    ReplyDelete
  13. satu usaha yang baik dan bermakna :) semoga bermanfaat buat semua

    ReplyDelete
  14. bagusnya Ayam Brand kerana membantu golongan yg tidak bernasib baik. Teruskan usaha murni anda!

    ReplyDelete
  15. Bagus Inisiatif ayam brand ni. Tahniah diaatas usaha murni ayam brand dalam membantu golongan yang memerlukan :)

    ReplyDelete
  16. Kita sangat sokong niat murni dan juga inisiatif daripada Ayam Brand ni untuk membantu orang yang memerlukan walaupun nampak macam sikit tapi ia sangat bermakna harap banyak lagi pihak koporat akan buat niat murni ni...

    ReplyDelete
  17. Alhamdulilah adanya inisiatif sebegini dapat membantu ramai dan masyarakat pun boleh turut membantu. Mudahan semua dapat melebarkan lagi bantuan sebegini kan.

    ReplyDelete

Be Nice, Be Respectful and Be Responsible. No Negative Vibes. Any Rude or Vile comments will be reported accordingly. Thank You :)

Spread Love . Stop Hatred. Live Life To The Fullest.

Popular Posts