10 Cabaran Kritikal Perniagaan Bersama Datuk Wira Dr Azizan Osman

Assalamualaikum semua 💚

Hari ini Za nak kongsi sedikit informasi dengan korang tentang 10 Cabaran Kritikal Perniagaan yang korang boleh belajar bersama Datuk Wira Dr Azizan Osman.  

Kita semua tahu yang bahawa nya dari tahun 2020 sejak terjadinya pandemik Covid-19 ini, bukan sahaja rakyat Malaysia terkesan dengan kadar ekonomi yang menurun mendadak. 

Live Session di saluran Telegram Azizan Osman Official

Ramai peniaga menghadapi masalah besar untuk meneruskan urus niaga mereka. Terdapat banyak peniagaan yang sudah 'Bungkus' atas sebab tiada cara untuk mengekalkan momentum sales mereka sejak terjadinya pandemik. 

Live Session di saluran Telegram Azizan Osman Official

Mengikut Datuk Wira Dr Azizan Osman melalui perkongsiaannya, dalam tempoh 2 minggu lalu antaranya sentimen pasaran, kadar inflasi dengan kenaikan harga barang yang telah jangka malah sebut pada Ogos tahun lalu lagi.

Kenaikan sesetengah barang dilihat sekitar 30% hingga lebih 100% ketika ini.


Sebab itu, kritikalnya untuk anda semua ada kesedaran ini, terutama mereka yang sedang jalankan bisnes kerana bukan mudah pada tahun ini.

Live Session di saluran Telegram Azizan Osman Official

Dan juga, Datuk Wira Dr Azizan Osman berpeluang bersama dengan kumpulan pemilik syarikat dan peniaga Cina dan dapat informasi bahawa memang banyak syarikat sedang tutup atau dah lingkup.


Walaupun peniaga ini ada kilang di China, mereka sudah tak nampak apa perlu dibuat, selain tak pandai soal pemasaran.


Datuk Wira Dr Azizan Osman juga sedar bahawa sebenarnya untuk mula semula bisnes dari kosong agak susah bila ditanya seorang usahawan dalam pembinaan, apa bisnes yang bagus ketika ini? Terlalu banyak pilihan untuk kita membuka bisnes namun apakah yang dicari oleh pengguna yang mampu membuat perniagaan kita kukuh?


Pertama kali, Datuk Wira Dr Azizan Osman sendiri tidak tahu memberikan jawapan apa.


Live Session di saluran Telegram Azizan Osman Official

Tapi Datuk Wira Dr Azizan Osman sedar bahawa bagi mereka yang ada bisnes ketika ini dan kekal lakukan seperti biasa, maka dia akan 'mati'! Kita perlu mencari sesuatu kelainan dari biasa untuk menaikkan perniagaan yang sedia ada.


Hal ini kerana pasaran bergerak perlahan dan orang ramai tidak berbelanja agresif seperti sebelum ini. Masing-masing berjimat dan berjaga-jaga untuk membeli demi untuk menampung kos kehidupan serta
menghadapi ekonomi yang tidak stabil sekarang ini.

Kalau kekal dengan usaha normal, anda akan mati dan jika kekal kecil anda akan pupus.


Live Session di saluran Telegram Azizan Osman Official


Mentor Usahawan, Datuk Wira Dr Azizan Osman akan berkongsikan perspektif tentang 10 cabaran bisnes, selepas pandemik dan 2022 ini dalam Live Session di saluran Telegram Azizan Osman Official, pada 13 Februari 2022 Ahad ini, jam 8.00 pagi.


Sedikit informasi tentang Richworks kepada mereka yang masih tidak tahu mengenai kerjaya dan perjalanan Datuk Wira Dr Azizan Osman dan Richworks.


Baca juga : Richworks membantu peniaga bangkit


10 Cabaran Kritikal Perniagaan Bersama Datuk Wira Dr Azizan Osman

Tentang RichWorks

Syarikat bimbingan dan latihan keusahawanan terbesar dan paling berjaya di Malaysia khususnya dari segi penjenamaan & pemasaran serta kepimpinan.

Sejak 2008, RichWorks telah melatih lebih dari 10,000 syarikat menerusi Master Coach Azizan Osman dan menarik lebih daripada 1,500,000 peserta dalam lebih 1,500 acara dan seminar live dan dalam talian (virtual online). 

Dengan rekod prestasi terbukti, strategi perniagaan dan program mentoring, RichWorks berjaya membantu membina beribu-ribu usahawan dan jutawan yang berjaya dalam tempoh 6-24 bulan.

Visi RichWorks adalah menjadi 'Netflix' Pendidikan Usahawan dengan 100 juta pelanggan menjelang 2025 dengan akses mudah ke kandungan berorientasikan results dan penyelesaian yang dipercayai di platform dalam talian - RichWorks.com untuk Inspire, Educate & Add Value kepada komuniti di seluruh dunia.

Semoga tahun 2022 ini akan memberi sinar baru kepada semua usahawan kecil yang ingin maju dan menaikan taraf perniaagaan ke satu level yang lebih tinggi.


Richworks Bantu Rakyat

Kempen #RichWellBantu yang digerakkan Dr. Azizan bermula Julai tahun lalu, berjaya mengumpulkan RM501,497 untuk bantu lebih 2,000 keluarga.

Richworks Prihatin

"Tidak berhenti di situ, sumbangan kilat berjumlah RM500,000 dikumpulkan daripada usahawan kami dan RichWorks sendiri dalam 24 jam bagi mangsa banjir di Selangor pada 18 Disember tahun lalu," ujarnya.

Live Session di saluran Telegram Azizan Osman Official

RichWorks Juga Mahu Membimbing Anak Didik Mereka Untuk Mengharungi 2021 Hingga Capai Kejayaan

Menurut Radz, RichWorks bersama ahli Titanium & Spire turut menyumbang sebanyak 762 ekor kambing dan 84 ekor unta bernilai RM824,160 dalam ibadah korban kali ini.

Selain itu, ahli Titanium dan anak didik RichWorks juga menaja 9 pelajar ke Tarim Yemen dengan sumbangan sebanyak RM180,000 sempena Maulidur Rasul.

Dalam pada itu, syarikat bimbingan dan latihan pembangunan usahawan paling berjaya di negara ini tetap meneruskan misi dalam membangun dan mengembangkan usahawan ke tahap lebih tinggi.

Alhamdulillah pada tahun lalu, jumlah keseluruhan peserta mentoring RichWorks iaitu Titanium, Spire dan EliteX berjumlah 1,855 orang dengan jualan terkumpul RM3.7 bilion.

Bagi ahli Titanium saja, sebanyak 312 usahawan berjaya hasilkan RM3.2 bilion, RM495 juta (519 ahli Spire) dan RM46.9 juta (1,024 ahli EliteX).

Melalui program bimbingan Spire kami yang menyediakan usahawan capai jualan RM1 juta pertama setahun, sebanyak 72 usahawan berjaya mencapainya.

10 Cabaran Kritikal Perniagaan Bersama Datuk Wira Dr Azizan Osman

Maka sebagai Titanium di bawah bimbingan Datuk Wira Dr Azizan Osman, tak bersyukur jika anda tak buat betul-betul untuk berkembang.


Sedangkan ada sebahagian Titan yang sangat agresif, berjuang betul-betul untuk berkembang dan kekalkan momentum.


Datuk Wira Dr Azizan Osman ulangi, pasaran kini perlahan dan orang lebih berjaga-jaga untuk membeli.


Live Session di saluran Telegram Azizan Osman Official

Kalau anda lagi lambat dan berdalih untuk meningkatkan usaha bisnes anda dan menunggu sahaja mengikut pasaran maka tunggu saja untuk 'mati'.


Hargai apa yang anda ada sekarang, buat dengan lebih baik dan agresif lagi. Tingkat kan lagi marketing anda. Do more effort!


Bayangkan jika anda sendiri terpaksa mulakan bisnes baru dari kosong, apa yang boleh dibuat? Lambat laun, samaada bisnes anda akan 'mati' atau anda sendiri anda 'give up'


Bagi yang dah ada bisnes, anda sudah tahu pasaran, cuma 'malas' nak engage lagi. Jadi bagaimana lagi anda mahu kan bisnes anda berjaya?


Bila pasaran perlahan maka anda perlu lebih pantas, guna semua platform yang ada. Jika takut-takut, anda akan ketinggalan.


10 Cabaran Kritikal Perniagaan Bersama Datuk Wira Dr Azizan Osman


Jadi saya mohon anda semua marilah bersama dengan Datuk Wira Dr Azizan Osman Ahad ini di chanel telegram beliau, khas buat bangsa usahawan terutama pemilik bisnes yang masih tak nampak jalan ketika ini. Buka mata, buka hati anda untuk cuba sesuatu yang boleh memberi impak kepada bisnes anda.

Pastinya untuk mencapai satu-satu kejayaan bukanlah semudah yang dikatakan, anda pun tentu telah sinonim dengan perkataan ini. ' Usaha tangga kejayaan' Maka jom kita usaha lebih lagi!! 

Jangan fikir tahun 2022 ini bisnes semakin mudah! Pelajari 10 cabaran kritikal perniagaan sekarang!

Jangan lupa tonton Live Session di saluran Telegram Azizan Osman Official, pada 13 Februari 2022 Ahad ini, jam 8.00 pagi. Jumpa anda di channel telegram Ahad ini. InsyaAllah.

Moga anda semua berjaya seperti mereka yang telah mencapai kejayaan sekarang. 

10 Cabaran Kritikal Perniagaan Bersama Datuk Wira Dr Azizan Osman

 Well, that's all for now! Thanks for reading my blog !! I hope you've enjoyed it!

Have a wonderful day and always be happy!! 

THANKS FOR BEING A PART OF MY READERS  💕🥰
DON'T FORGET TO LIKE, SHARE, COMMENT AND SUBSCRIBE / FOLLOW 👍
 Be nice, Be respectful and Be responsible.

ZazaAzman a.k.a MamaMonsta👻

#RichWorks #RichworksAcademy #PerjuanganRichworks
#PerjalananRichWorks2021 #UsahawanJutawan #BitersXRichworks #CabaranRichworks2021